Χημικά επεξεργασίας νερού και αποβλήτων

Κροκιδωτικά  

Η κροκίδωση είναι το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο της φυσικοχημικής επεξεργασίας του νερού και των αποβλήτων. Με τα κροκιδωτικά αποσταθεροποιείται η κολλοειδής διασπορά και έτσι μέσω των κινήσεων Brown, τα αποφορτισμένα πλέον σωματίδια αντί να απωθούνται συνενώνονται και σχηματίζουν τις πρώτες κροκίδες οι οποίες στη συνέχεια θα γεφυρωθούν από κάποιον πολυηλεκτρολύτη και θα σχηματίσουν ευμεγέθεις φλόκους. Η κροκίδωση απαιτεί έντονη ισχύ ανάμιξης που προσδίδεται είτε από αναδευτήρα είτε από κάποια υφιστάμενη τυρβώδη ροή.

 Α) Ανόργανα Κροκιδωτικά

Άλατα τρισθενούς σιδήρου

Τριχλωριούχος σίδηρος

Θειικός χλωριούχος σίδηρος

 

Χλωριούχο Πολυαργίλιο 18% (PAC 18)

Χαμηλής βασικότητας (low basicity)

Υψηλής βασικότητας (high basicity)

 

Θειικό αργίλιο

Στερεό

Διάλυμα 45% κ.β.

 

Αργιλικό Νάτριο

Διατίθεται σε τρεις συγκεντρώσεις, 8, 10% και 12% κ.β. σε ιόντα αργιλίου

Β) Οργανικά Κροκιδωτικά 

Πολυαμίνες

pDADMAC

 

Γ) Tailor made κροκιδωτικά

Μίγματα ανόργανων και οργανικών κροκιδωτικών 

Αποχρωματιστές 

Dicyan-Diamide Decolourants.

Οι αποχρωματιστές χρησιμοποιούνται κυρίως στην επεξεργασία αποβλήτων υφαντουργίας όπου χρησιμοποιούνται χρώματα για τη βαφή των υφασμάτων, όπως για παράδειγμα το σκούρο μπλε indigo στη βαφή των blue jeans. Ο αποχρωματιστής δρα κυρίως στις χρωμοφόρες ομάδες, διασπώντας δεσμούς αζώτου.

Πολυηλεκτρολύτες

Οι πολυηλεκτρολύτες είναι πολυακρυλαμίδια που ανάλογα με το φορτίο τους χωρίζονται σε κατιονικά, ανιονικά και μη ιονικά.

Η κυριότερη χρήση των κατιονικών πολυηλεκτρολυτών είναι η συσσωμάτωση των στερεών της βιολογικής ιλύος σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στο στάδιο της αφυδάτωσης λάσπης.

Στην περίσσεια βιολογική ιλύ (λάσπη συγκέντρωσης συνήθως 1-3% σε στερεά) προστίθεται διάλυμα κατιονικού πολυηλεκτρολύτη, οπότε και σχηματίζονται ευμεγέθεις φλόκοι. Το μίγμα φλόκων – νερού οδηγείται στη συνέχεια είτε σε ταινιοφιλτρόπρεσα είτε σε φυγόκεντρο (decanter) απ’ όπου παράγεται η αφυδατωμένη λάσπη περιεκτικότητας 15 – 30% σε στερεά και το καθαρό νερό που επιστρέφει στην αρχή της εγκατάστασης. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται συστηματικά η περίσσεια βιολογική ιλύς από την εγκατάσταση, επιτρέποντας έτσι την ομαλή λειτουργία των τελικών δεξαμενών καθίζησης.  

Παραδοσιακά, η κυριότερη χρήση των ανιονικών και των μη ιονικών πολυηλεκτρολυτών ήταν η συσσωμάτωση στερεών σε ανόργανες (mineral) λάσπες. Τέτοια είναι για παράδειγμα τα λασπόνερα ενός λατομείου, όπου μετά την προσθήκη του πολυηλεκτρολύτη, τα συσσωματωμένα στερεά είτε καθιζάνουν σε κάποιο lagoon είτε απομακρύνονται με χρήση φιλτρόπρεσας.

Στις μέρες μας ο μεγαλύτερος όγκος ανιονικών πολυηλεκτρολυτών χρησιμοποιείται στην εξόρυξη πετρελαίου. Όταν το κοίτασμα δεν μπορεί να δώσει πλέον από μόνο του άλλο πετρέλαιο, εκχύεται διάλυμα πολυηλεκτρολύτη εντός της γεώτρησης, εισχωρεί στα αγγεία και εξωθεί το πετρέλαιο να βγει από αυτά,  καθιστώντας το έτσι αντλήσιμο.  

Μία άλλη χρήση των πολυηλεκτρολυτών, ανιονικών και κατιονικών, είναι στο δεύτερο στάδιο μιας φυσικοχημικής επεξεργασίας αποβλήτων. Ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός καθώς συνενώνουν τις μικρές κροκίδες που έχουν σχηματιστεί στο πρώτο στάδιο της επεξεργασίας (κροκίδωση) σχηματίζοντας μεγαλύτερους φλόκους, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυνατή η επίπλευση, η καθίζηση ή η φίλτρανση αυτών. Έτσι, το υγρό απόβλητο απαλλαγμένο πλέον από τα περισσότερα αιωρούμενα στερεά, μπορεί να εισέλθει στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας (βιολογική επεξεργασία) ή να διατεθεί κατευθείαν σε κάποιον φυσικό αποδέκτη.

Στην εταιρεία μας διατίθεται πλήρης γκάμα πολυηλεκτρολυτών:

 

Κατιονικά πολυακρυλαμίδια

(σκόνες και γαλακτώματα)

 

Ανιονικά πολυακρυλαμίδια

(σκόνες και γαλακτώματα)

 

Μη ιονικά πολυακρυλαμίδια

(σκόνες και γαλακτώματα)

Αντιαφριστικά  

Τα αντιαφριστικά είναι είτε υγρά είτε στερεά προϊόντα, που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή (knock down) του σχηματισμένου αφρού και για την αποτροπή της επαναδημιουργίας του. Έχουν πολλές εφαρμογές στην επεξεργασία αποβλήτων, στη βιομηχανία τροφίμων, στην παραγωγή ζάχαρης, σε μεταλλευτικές δραστηριότητες, κλπ.

Χρησιμοποιούνται δύο βασικοί όροι στην κατηγοριοποίηση των αντιαφριστικών:

Defoamers και Antifoam agents.

Ο πρώτος χαρακτηρίζει τα αντιαφριστικά που κύρια δράση τους είναι το knock down του αφρού.

Ο δεύτερος χαρακτηρίζει τα αντιαφριστικά που κυρίως αποτρέπουν τη δημιουργία αφρού.

Στην εταιρεία μας διατίθεται ευρεία γκάμα αντιαφριστικών για κάθε εφαρμογή.

 

Αποσμητικά  

Δεσμευτικά υδροθείου

Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έκλυση υδροθείου από την υγρή στην αέρια φάση. Τα δεσμευτικά υδροθείου αντιδρούν με το υδρόθειο στην υγρή φάση, μη επιτρέποντας την έκλυσή του στην αέρια φάση (hydrogen sulfide scavengers).

Masking agents

Είναι αποσμητικά τα οποία επικαλύπτουν τις δυσάρεστες οσμές χωρίς να αντιδρούν με ενώσεις που προκαλούν τη δυσοσμία. Είναι υπερσυμπυκνωμένα προϊόντα που περιέχουν κυρίως τερπένια.

Στην εταιρεία μας διατίθεται masking agent με άρωμα πεύκου.

 

Προϊόντα βιοτεχνολογίας

Προεπιλεγμένα μίγματα βακτηρίων (στερεό)

Χρησιμοποιούνται κυρίως κατά το start-up μιας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, έως ότου δημιουργηθεί επαρκής και λειτουργική βιομάζα. Σε ορισμένες περιπτώσεις βιομηχανικών λυμάτων χρειάζεται να γίνεται συστηματική προσθήκη μιγμάτων βακτηρίων, εάν το περιβάλλον στις δεξαμενές αερισμού είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει τη διατήρηση μιας υγιούς βιομάζας. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν μεταβάλλεται συχνά το pH των λυμάτων, εάν ο λόγος C:N:P έχει μεγάλες διακυμάνσεις, εάν εισέρχονται στην εγκατάσταση ενώσεις που προκαλούν την καταστροφή της βιομάζας (πχ χλωριωμένα απορρυπαντικά), κλπ.

Ένζυμα Λιπάσες (υγρό)

Οι λιπάσες χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, όπου έχουμε εισροή λιπών και ελαίων στις δεξαμενές αερισμού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν το σύστημα λιποσσυλογής δε λειτουργεί σωστά ή εάν είναι ανεπαρκές λόγω λάθους διαστασιολόγησης.

Χαρακτηριστική περίπτωση οι κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, όπου λίπη και έλαια ξεφεύγουν από το λιποσυλλέκτη και οδηγούνται στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.

Πληρωτικά φίλτρων

Στην εταιρεία μας διατίθενται όλοι οι διαθέσιμοι τύποι πληρωτικών υλικών για φίλτρα:  

Ενεργοί άνθρακες

Σε μορφή κόκκου (granular): Χρησιμοποιείται για τη φίλτρανση υγρών.

Σε μορφή ράβδου (pellet ή αλλιώς extruded): Χρησιμοποιείται στη φίλτρανση αερίων. Μπορεί να είναι απλός ενεργός άνθρακας ή εμποτισμένος. Ο εμποτισμός γίνεται συνήθως με υδροξείδιο νατρίου ή καλίου ή με ιωδιούχο κάλιο και αποσκοπεί στη δέσμευση υδροθείου.

Σε μορφή πούδρας: Χρησιμοποιείται στην επεξεργασία υγρών και αερίων. Το αέριο ή το υγρό αναμιγνύεται με την πούδρα και στη συνέχεια φιλτράρεται, αφότου έχει παρέλθει ο απαραίτητος χρόνος επαφής.

 

Ενεργή αλουμίνα

Χρησιμοποιείται στη φίλτρανση αερίων όπου στόχος είναι κυρίως η δέσμευση υδροθείου.

 

Χαλαζιακή άμμος

Χρησιμοποιείται στη φίλτρανση υγρών για την κατακράτηση των αιωρούμενων στερεών.